Temuduga SPA : Juruteknik Komputer Ft17

Ini adalah berdasarkan pengalaman sendiri. Maybe lain tempat, lain soalan & caranya.

Antara soalan² yg diterima adalah..
a. Diorang tanya pengalaman, pernah cuba membaiki komputer ke tak.

b. Apa yang ada dalam komputer? Dalam CPU tu..

c. Klo ada beberapa bijik komputer nak kongsi komputer, macamna? Buat network and sharing lo.. Haha.. Baca buku komputer pasal Rangkaian dan Telekomunikasi..

d. Ada berapa jenis komputer? Haha.. Bukan DELL,ACER gitu, itu jenama.. Cakap je ada Komputer Super, Makro, Mikro, Desktop, Laptop, Tablet..

e. Apa langkah² keselamatan semasa membaiki komputer? Sebelum buka, apa nak buat..

f. Soalan teda2, klo kamu kna hantar jauh dari kg kamu, nak juga ka? Di dalam hutan ka.. Haha..

g. Macamna komputer ble rosak..

Kawan sya kna tanya tentang
a. Apa tu OS (Operating System)? Ada brapa jenis OS? Windows version ada berapa?

b. Linux, cmna paparan LINUX, dan hal² tentang LINUX la..

c. Camna nak tau ada virus ke xda dalam komputer?

d. Klo komputer tetiba jer padam, apa masalah?

e. Klo kamu kna suruh beli komputer, apa ciri² komputer kamu beli, keupayaan, dsbg.

Dan macam² lagi... Korang juga boleh ditanya tentang virus, isu² semasa dan sebagainya..Kadang², kna introduce lu diri dalam BI.. Ok.. Harap membantu..


0 comments:

Designed by Posicionamiento Web | Bloggerized by GosuBlogger